پنج بخش ایده آل برای سرمایه گذاری در ترکیه

ترکیه به دلیل نیروی جوان، پویا و ماهر و همچنین جمعیت 80 میلیونی آن یک کشورایده آل برای سرمایه گذاری است. علاوه بر این، انگیزه ها و تشویق های دولت، تخفیف های مالیاتی و تخصیص زمین آزاد، ترکیه را برای سرمایه گذاران جذاب تر می کند.گردشگر، شمار زیادی نیز برای ادامه فعالیت‌های کاری و هنری به کشور ترکیه سفر می‌کنند.

ترکیه با توجه به داشتن دریای مدیترانه در جنوب، دریای سیاه در شمال و دریای اژه در غرب، از هر نظر به آب و هوای ایده آل و طبیعت منحصر به فرد خود، هر ساله سرمایه گذاران بیشتری را به قلمرو خود جذب می کند. شهرهای در حال توسعه و رو به رشد، افزایش مراکز خرید غول پیکر، رویدادهای بی شماری فرهنگی در ترکیه ، زندگی شهری مطلوب خود را به وجود می آورد.

استانبول نیز به عنوان بزرگترین شهر ترکیه و همچنین فرصت‌هایی که برای ایرانی‌ها در عرصه بین المللی ایجاد می‌کند، یکی از جذاب ترین گزینه برای ادامه فعالیت در زمینه های گوناگون به شمار می رود.

مهمترین زمینه های سرمایه گذاری در ترکیه :

 IT و فناوری

در سال های اخیر دولت ترکیه اهمیت زیادی به بخش تحقیق و توسعه فناوری داده است. امروزه بسیاری از دانشگاههای ترکیه یک بخش فناوری دارند و این مراکز ورود سرمایه گذاران به این بخش را آسان تر کرده است.

ترکیه موقعیت بسیار خوبی برای سرمایه گذارانی دارد که قصد سرمایه گذاری در بخش های توسعه نرم افزار، بیوتکنولوژی، فناوری نانو و الکترونیک را دارند. اگر چه بسیاری از شرکت های دولتی و خارجی هستند که دراین بخش فعالیت دارند ، اما هنوز شکاف های بسیاری در بازار و فرصت هایی وجود دارد که بخش فناوری اطلاعات و تکنولوژی در این کشور ارائه می دهد.

ساخت و ساز و املاک

بازار ساخت و ساز، املاک و مستغلات از مهمترین بخش های اقتصاد ترکیه به شمار می رود. از دلایل اصلی  اهمیت این بخش، رشد سریع جمعیت و پروژه های نوسازی شهرها می باشد. بنابراین بخش ساخت و ساز و املاک هنوز هم برای سرمایه گذاران جزو بخش های جالب و سودآور می باشد.در ده سال گذشته، صنعت املاک و مستغلات، تقریبا 5 درصد کل تولید ناخالص داخلی ترکیه را به خود اختصاص داده است. میزان سرمایه گذاری خارجی مستقیم FDI در سال 2015 به 16.5 میلیارد دلار افزایش یافت. صنایع املاک و ساخت و ساز در سال 2015 به ارزش 4/1 میلیارد دلار از کل سرمایه گذاری مستقیم خارجی تقسیم شدند. براساس شاخص قیمت جهانی خانه های نایت فرانک، ترکیه در رتبه اول بین 55 کشور قرار دارد از نظر شاخص رشد قیمت ملک سالانه؛ و تبدیل به بازار کار املاک و مستغلات در بالاتر از کشورهای پر زرق و برق مانند نیوزیلند، سوئد و استرالیا است. تعداد کل خانه های فروخته شده در بازار املاک ترکیه در سال 2015 به 1289 میلیون واحد رسیده است. یکی از دلایل مهم این افزایش تعداد لغو قانون متقابل و افزایش تعداد فروش املاک به خارجی ها است. استانبول اولین انتخاب سرمایه گذاران خارجی با 7،493 فروش در سال 2015 بوده است و آنتالیا با 6072 فروش، بورسا با 1،501 فروش و یالوا با 1425 فروش قرار گرفته است. . انتظار می رود این درصد افزایش یابد. علاوه بر این سرمایه گذاران خارجی نیازی به اجازه اقامت برای خرید املاک و مستغلات ندارند.

سرمایه گذاران خارجی که حداقل 250 هزار دلار سرمایه گذاری می کنند، حق درخواست شهروندی ترکیه را دارند.

دولت ترکیه صنعت نساجی و پوشاک این کشور را به عنوان یکی از صنایع استراتژیک خود تعریف کرده و از آن به صورت ویژه حمایت می کند. محصولات صنعت نساجی و پوشاک ترکیه هم اکنون در بازارهای سراسر جهان به فروش می روند و این کشور هدف گذاری کرده که صادرات ۲۰ میلیارد دلاری فعلی خود را در این حوزه به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار طی ۱۵ سال آینده برساند. از نظر رتبه بندی جهانی نیز صنعت نساجی ترکیه جزو پنج کشور اول دنیا در کنار غول هایی مانند چین و هند محسوب می شود. در حال حاضر ترکیه دومین تهیه‌کننده بزرگ اتحادیه اروپاست (رتبه اول به چین تعلق دارد).

صنعت نساجی و پوشاک در ترکیه که نقش مهمی در اقتصاد از نظر نیروی کار، سود سرمایه و فرصتهای صادراتی دارد، فعال ، پویا و دارای پتانسیل رشد بالایی می باشد.این صنعت 16% سهم تولیدات صنعتی ، 19% سهم نیروی کار در کارخانجات صنعتی و 32% سهم کل صادرات ترکیه را به خود اختصاص داده است. توسعه صنعت نساجی و پوشاک این کشور مدیون فاکتورهایی از قبیل کیفیت مواد خام تولید شده، قیمت
مناسب ،نیروی کار ارزان و هزینه پایین هر واحد می باشد. ترکیه نه تنها یکی از کشورهای پیشرو جهان از لحاظ صنعت نساجی و پوشاک است، بلکه در بخش پنبه ای نیز برتری جهانی خاصی دارد. مجموع نخ پنبه ای تولیدی جهان حدود 21 میلیون تن گزارش شده است که ترکیه با 5% از تولید جهانی مقام پنجم تولید کننده نخ جهان را به خود اختصاص داده است . از علل چنین موفقیتی می توان به
دارا بودن مزیت های نسبی مانند کیفیت مواد خام ، نیروی کار ارزان و همجواری با بازارهای بزرگ را نام برد.

نگاه آماری به صنعت پوشاک ترکیه:

اشتغال 9 ‌میلیون نفر در صنعت پوشاک ترکیه

ترکیه بزرگترین صادر‌کننده جوراب و پارچه جین دنیاست

چهارمین صادرکننده بزرگ دنیا

80 ‌میلیارد دلار صادرات نساجی و پوشاک ترکیه تا 2023

دستمزدهای این کشور 4 تا 5 برابر بیش از چین، هند، تایلند و اندونزی است

سرمایه‌گذاری 11 ‌درصد تولید ناخالص ملی ترکیه در فناوری و ماشین‌آلات نوین

 

 

 

 

 

انرژی و منابع طبیعی

بخش انرژی، بخش بسیار مهمی برای تقریبا تمام فعالیت های اقتصادی از نظر اعدام بی پایان است.

در این راستا، کسری سرمایه انرژی ترکیه 130 میلیارد دلار است و انتظار می رود که ترکیه در این زمینه سرمایه گذاری کند تا کسری را خنثی کند. ترکیه در زمینه سرمایه گذاری‌های بدون یارانه دولتی در انرژی‌های تجدید پذیر پیشگام است و یک چارچوب حقوقی و سیاسی مناسب در انرژی های تجدید پذیر ایجاد کرده که اقداماتش در این زمینه می تواند الهام بخش دیگر کشورها باشد. آینده بخش انرژی های تجدید پذیر در کشور بسیار درخشان است. کشور ترکیه از پتانسیلی در حدود 48 هزار مگاوات به صورت تکنو-اکونومیک برخوردار است. ترکیه در زمینه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر هم اکنون در رده 10 دنیا و در رده 5 اروپا قرار دارد. ترکیه که در تلاش برای افزایش استفاده از منابع داخلی و قابل تجدید خود با هدف کاهش میزان وابستگی در تولید انرژی است، قصد دارد میزان تولید انرژی از نیروی باد را افزایش دهد. سرمایه گذاران در صنعت انرژی ( باد، خورشید، هیدرولیک،…) می توانند از انگیزه های زیر بهره مند شوند:

مستثنا شدن ازمالیات بر ارزش افزوده

معافیت گمرکی

تخفیف مالیاتی (40٪)

سهم کارفرمایان از کمک های اجتماعی (7 سال)

حمایت حداکثر 700.000TL

محیط زیست و بازیافت مواد

کشور ترکیه اقدامات مهمی برای از بین بردن تخریب های ناشی از صنعتی شدن، آلودگی محیط زیست و گرم شدن کره زمین انجام داده است که بخش محیط زیست و بازیافت را مهم تر و جالب تر ساخته است. ترکیه که هنوز در مذاکره در مورد ورود به اتحادیه اروپا و امضای توافقنامه کیوتو می باشد، نشان داده است که موضوع محیط زیست برای این کشور بسیار مهم است. دولت اعلام کرده است که بین 7 تا 9 میلیارد یورو به این بخش اختصاص داده است زیرا این موضوع برای همه اهمیت دارد.

در این راستا، ترکیه از سرمایه گذاران داخلی و خارجی در زمینه بازیافت با حمایت از کاهش مالیات بر ارزش افزوده، کاهش مالیات بر گمرک، سرمایه گذاری و حمایت و بسیاری دیگر حمایت خواهد کرد.